velnes i spa

Razno

Savremene termalne banje, šta je velnes i šta znači spa

14 Aug , 2009  

Savremen i brz način života doprineo je da velnes i SPA centri postaju sve popularniji kako u svetu tako i u Srbiji. Stresan način života kao i mnogobrojne privatne i poslovne obaveze utiču na to da je relaksacija postala imperativ, bilo da se opuštate u sopstvenom domu ili u specijalizovanim spa centrima koji predstavljaju savršeno mesto gde se mogu zaboraviti svakodnevne brige.

Velnes i spa kao sastavni deo kulture življenja

Wellness
SPA termin povezuje se sa “vodenim” tretmanom koji je poznat kao balneoterapija. SPA je skraćenica latinskog izraza “SANUS PER AQUAM”, što u prevodu znači “zdravlje iz vode”. Nekada se pod ovim terminom podrazumevalo kupanje u lekovitim banjskim vodama, dok se danas koristi za označavanje posebnih trenutaka u kojima se povlačimo od stresa i obaveza, negujemo telo i opuštamo duh, a u sve to uključeni su i tretmani za ulepšavanje. Spa centar (banja sa izvorom tople vode) najčešće ima u ponudi termalnu ili mineralnu vodu za piće ili kupanje a takodje i različite spa tretmane jer spa predstavlja put do lepote i zdravlja putem profesionalne brige o telu. Ova vrsta kulture sve više se prihvata i postaje sve popularnija u čitavom svetu a u poslednjih nekoliko godina i kod nas.
Velnes i Spa
Velnes započinje našom svesnom odlukom da počnemo sa zdravim životnim stilom. Velnes je dinamičko stanje fizičkog, mentalnog i društvenog blagostanja, životni put koji omogućava življenje života u njegovom punom potencijalu. Transformacija životnog stila može se sprovesti uz pomoć složenih programa koji uključuju spa servise, bavljenje fizičkim fitnesom, edukacijom o velnesu i pravilnom ishranom. Optimalni velnes omogućava nam da ostvarimo naše ciljeve i otkrijemo smisao i svrhu života. Najjednostavniji način za opisivanje velnesa jeste da je to stanje opšteg zadovoljstva, a najviši i najbolji znak velnesa je stanje radosti.
Ljudi danas prihvataju velnes i spa navike ne samo zbog toga što to postaje moderan statusni simbol, već i zbog mnogobrojnih koristi po zdravlje koje nam pruža. Dakle, uživanje u velnes i spa centrima definitivno postaje životni stil savremenog čoveka.

, ,